EFOP 5.2.2

Benke Grátzy: Mozgásos tevékenységek különböző korosztályoknak

4. tanulmányút (Tényő, 2018. augusztus 1.)

Bármilyen testmozgással járó közös tevékenység felhozható példaként. A téma kapcsán a példákat, jó gyakorlatokat szeretnénk csokorba gyűjteni, valamint ezeknek a tevékenységeknek az egyénre, illetve a közösségre gyakorolt hatásairól kívánunk tapasztalatokat értékelni.

  • Csoportok működése, együttműködése, szerepek kiosztása a mozgásos tevékenység során
  • Életkor szempontjából heterogén és homogén csoportok működésével kapcsolatos kihívások és lehetőségek
  • Milyen feladat megosztás jellemző, hogyan alakul ki a feladat megosztás a csoportokon belül? Milyen szempontok határozzák meg a feladat megosztást? (tapasztalat, érdeklődés, életkor, vezetői döntés stb.)
  • Visszacsatolás, egymás értékelése szokott-e történni a tevékenységek után? Amennyiben igen, milyen formában?
  • Hogyan alakul, milyen eszközöket használ a csoport a tanulási folyamat, fejlődés érdekében a tevékenysége során?

Hajnali túra az écsi értékek érintésével Tényőre. A tanulmányút vezetője Benke Grátzy a Moldvahon Csángó Kulturális Közhasznú Egyesület alapítója. A tanulmányút a mozgásos tevékenységek témáról való értekezéseken felül megelevenítette a csángók természeti kincseit gyűjtő jó szokását.

  • A természetben található növények gyűjtögetése széles körben elterjedt a moldvai magyarok között. A táplálkozás céljára gyűjtött növények, gyümölcsök és más termések fontos szerepet játszanak a mai emberek életében. A gyűjtögetés talán legfontosabb területe a gyógynövények világa, ezek ismerete és használata szinte minden csángó családban általános. Régen és sokan még ma is burjánokból (gyógynövényekből) készült feredőben (fürdőkben) kúráltak a beteg bubától (babától) a gyermekágyas asszonyon át a reumás öregekig szinte minden rászorulót; szentelt dudókkal való füstöléssel vagy azokból főzött teával – csajjal – gyógyítottak úgyszólván minden betegséget, ezt széles körben alkalmazzák ma is.A jelenlévő csángóasszonyok a vallási ünnepekhez kapcsolódó gyógynövényszentelési szokásaikról is meséltek nekünk.
  •  A tanulmányút során a növények eltérő nevei új nyelvi ismereteket is hoztak a résztvevők számára. Pl. hasmenés esetén murkot (répát) és rizst főznek össze, vagy akáclevél és fűzlevél keverékéből készült teát isznak. Nagyon erős hasmenéskor 1-3 szál cintóriából (kakukkfű) készített teából kell egy csészével elfogyasztani állításuk szerint a hatás azonnali.