hírek

„A néphagyomány ismerete nélkül megszakadna a kulturális folyamatosság…”

Nyíradony – A néphagyomány ismerete nélkül megszakadna a kulturális folyamatosság, nem lennénk ugyanaz a közösség, ugyanaz a nemzet – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke szombaton Nyíradonyban. Kövér László a regionális népzenei találkozón vett részt. A rendezvényen több mint 600-an léptek fel.

A magyar kórusok napja tiszteletére alapított népzenei fesztiválon a régió népdalkörei, népzenészei, néptánc együttesek és hagyományőrző csoportok mutatkoztak be. A magyarországi mellett, határon túli együttesek is felléptek. A találkozó díszvendégei az erdélyi Mérából érkezett táncosok és népzenészek voltak. A résztvevőket az Országgyűlés elnöke is köszöntötte. Kövér László kiemelte: a hagyomány közösséget teremt, arra tanít, hogy összetartozunk.

– Ha gyerekeink, unokáink nem találkozhatnak azzal a hagyománnyal ami, még a mi nagyszüleinké, dédszüleinké volt, megszakad egy kulturális folyamatosság, nem leszünk ugyanazok, nem leszünk ugyanaz a közösség, ugyanaz a nemzet – emelte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

– A magyar értékek közül a népdalkincs és a népzenei hagyományok mindenképpen erősítik az összetartozás élményét és érzését – mondta el Tasó László, Nyíradony polgármestere.

A nyíradonyi Regionális Népzenei Találkozót 23. alkalommal rendezték meg.

Harangi Imre rendezvénycsarnokban 28 település 36 csoportja lépett fel.

Forrás: www.dehir.hu