Egyéb

Bemutatkozás Csungkingban

Bemutatkozás Csungkingban

 

Cifra Műhelyünket az a megtiszteltetés érte, hogy részt vehettünk a 3. Nyugat-Kínai Budapesti Tavaszon. 4 pár táncossal és 5 zenésszel indultunk útnak május 21-én, Helsinkin keresztül, ebbe a terebélyes kínai városba. Csak felsorolás szintjén néhány adat: 82 403 km2 városterület; 33 millió lakos; 7440 km hosszú repülőút; 13 óra 30 perc utazással töltött idő. Ottani idő szerinti reggel 7 órás érkezésünk miatt kissé viharverten, viszont rendkívül izgatottan indult kint tartózkodásunk. A városkép egyértelműen mutatta, hogy a környék elképesztő ütemben fejlődik, felhőkarcolók, magasházak, hidak épültek bármerre is néztünk. Az időjárás változó volt, jellemzően nagyon magas páratartalom, gyakori szitáló eső, olykor napsütés, de alapvetően kellemesen meleg. Személyes várakozásommal ellentétben az embertömeg nem volt jelentős, kellően eloszlott, átlagos városias mértékben, nem volt érezhető zsúfoltság, talán egyedül csak a turistanegyedben. Amerre jártunk általánosan jellemző volt a tisztaság, látszott, hogy nagyszámú személyzet felel az utcák rendben tartásáért.

Vendéglátóink kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a helyi gasztronómiával jó viszonyba kerüljünk, és azt gondolom mindenki megtalálhatta a kedvére való helyi ételt, amik azért jellemzően csípősek, illetve még annál is csípősebbek voltak. Ettől függetlenül kiválóak voltak a levesek (tészták), húsok, sőt, az édességek is! Az utcákban elrejtett piacoknak remek hangulata volt, ha olykor bizarr dolgokat is láthattunk (siklók, békák, galambok, hogy a részletekbe ne is menjek).

Utazásunk célja volt, hogy a helyieknek ízelítőt adjunk a magyar kultúrkör sokszínűségéből, minél cifrább módon mutassuk be különböző néptáncainkat, és -a Fajkusz banda közreműködésével- népzenéinket. Különböző rendezvények keretében felléptünk a SISU University-n (ahol a nézők között magyar szakos diákokat is köszönthettünk), a Southwest Universityn (itt a táncszakos tanulóknál értük el a legnagyobb sikert), az egyetemistákat mindkét alkalommal közös táncra invitáltuk a bemutató után, amihez rengetegen csatlakoztak, így igazán hangulatos táncházakban sajátíthatták el lépéseinket és kerülhettünk közelebbi kapcsolatba egymással. Szerepeltünk még a 21. Nyugat Kínai Nemzetközi Kereskedelmi és Befektetési Vásáron, ahol a mezőnyből egyébként is kiemelkedő magyar pavilonnál adtuk elő műsorunkat, amit hatalmas érdeklődéssel fogadtak. Kint tartózkodásunk zárásaként részt vettünk még a csungkingi Európa Napon (2018 Europe Day Celebration), ahol előadásunknak ismét nagy sikere volt.

Összességében az egy hetes utunk rendkívül tartalmasan telt, rengeteg látnivalóval és érdekességgel. A helyiek kedvesek voltak és érdeklődők, hezitálás nélkül csatlakoztak, mikor táncba hívtuk őket. Azt magabiztosan ki tudom jelenteni, hogy ennyi közös képet még összesen nem kértek tőlünk, mint ezen az utazáson, de azt hiszem, azért mindannyiunknak jól esett ez a fajta figyelem is. Látogatásunk tehát nagyon jól telt, számos pozitív élménnyel lettünk gazdagabbak. Itt is mindenképpen meg szeretnénk köszönni a lehetőséget és a támogatást Magyarország Csungkingi Főkonzulátusának, akik meghívtak bennünket és megmutatták nekünk ezt a gyönyörű várost! Bízunk benne, hogy kapcsolatunk folytatódik és legközelebb is hasonlóan sikeres lesz!

Papp András

Kép: Szőke Gergő
Kép: Szőke Gergő
Kép: Fajkusz Attila
Kép: Fajkusz Attila