Egyéb

Beszámoló Vajdaságból

Cifra Közösségünk 10 tagjával 2017. szeptember 21-24-ig útra kelt Vajdaságba hogy ellátogasson Kishegyesre, Bácsgyulafalvára, Nemesmiliticsbe, Bezdánba, Bácskossuthfalvára.

Programunk mindegyik helyen ugyan arra a tematikára épült. Összesen 300 gyermeknek tudtunk ízelítőt adni a Kárpát- medence népi kultúrájából.

Az utunk első állomása Kishegyesre vezetett, ahol már sok kis gyermek várt minket a kishegyesi színházban.

Programunkat tánctanítással indítottuk, melyben moldvai körtáncok és páros táncok szerepeltek. Pihenés képen énekeket tanítottak a zenészek, melyet egy hangszersimogatóval folytattak. Itt a gyerekek megismerkedhettek a különböző hangszerekkel, kipróbálhatták őket, amit nagyon tetszett neki, ezt egy mese követte, majd egy közös táncolással zártuk az estét.

A következő állomásaink Bácsgyulafalva, Nemesmilitics és Bezdán volt.

Mind a három helyszínen nagy örömmel fogadtak minket. Az idei évben moldvai csángó táncokkal ismertettük meg a gyerekeket, beszélve az ott élő csángó magyarok életéről, melyet közös táncolással, tánctanítással kezdtünk meg. Megismerkedhettek a hangszerekkel is, mint furulya, kaval, tilinkó, koboz, dob, kecske-duda. A gyerekeknek nagyon tetszett, hogy kipróbálhatták a hangszereket, melyeket aztán közösen megszólaltathatták. Nagy sikere volt a magyar dudának is miről megtudták, hogy- hogyan készítik és miből és, hogy nem skót duda. Dudaszóra közösen egy éneket is tanultak. Programunkban elengedhetetlen volt az interaktív mese, melyet nagy figyelemmel, örömmel hallgattak és játszottak végig.

A kézműves műhelyünkben a gyerekek készíthettek, karkötőt, gyufáskatulyából emlékkönyvet, könyvjelzőket, forgatható madár játékot.

Utunk záró állomása Bácskossuthfalvára vezetett a helyi tánccsoporthoz az Ady Endre Művelődési Központba. Nagy öröm volt számunkra, hogy találkozhattunk, a helyi táncos gyerekekkel három generációjával, akikkel már az első perctől összhangban dolgozhattunk. Programunkban itt is szerepelt a tánctanítás, énekek tanítása, kézműves műhelyfoglalkozás, ahol ismerős dallamokkal is találkozhattak. A legnagyobb sikert mégis az interaktív mesélés hozta. A gyerekek lelkesen beálltak egy-egy szerep eljátszására. Jó volt látni azt a sok mosolygós arcot, hallani az önfeledt nevetést, gyermekektől felnőttektől egyaránt.

Jó érzéssel töltött el bennünket, hogy mindenhol hatalmas érdeklődés övezte érkezésünket és népzenétől lehettek hangosak a Művelődési házak.

A szervezésben nagy segítségünkre voltak a zentai Magyar Művelődési Intézet szervezői, Feketics Művelődési Egyesület- Bácsfeketehegy, Kishegyes,Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Ady Endre Művelődési Központ- Bácskossuthfalva, Bácskossuthfalvi helyi Közösség, nemesmiliticsi és bezdáni helyi közösség.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alap támogatását, hogy hozzájárultak a vajdasági utunk létrejöttéhez, mert enélkül nem valósulhatott volna meg, és bízunk benne, hogy a jövőben is támogatják vajdasági kulturális célkitűzéseinket, hogy együtt járjunk a Hagyományok útján!