Egyéb

Cifra Magyar Nap Vörösmarthon

A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a mai Horvátországhoz tartozó Vörösmarthon járt. Útját, a kitűzött célok mentén sikerült megszervezni és megvalósítani, az ottani magyar szervezettel együttműködve. Cifra Magyar Nap programunk legfőbb célja, hogy a Kárpát-medencei népi kultúra általunk képviselet értékeit mutassuk be a szórványságban élő magyarság számára.

A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a mai Horvátországhoz tartozó Vörösmarthon járt. Útját, a kitűzött célok mentén sikerült megszervezni és megvalósítani, az ottani magyar szervezettel együttműködve. Cifra Magyar Nap programunk legfőbb célja, hogy a Kárpát-medencei népi kultúra általunk képviselet értékeit mutassuk be a szórvány magyarság számára. Így Cifra Közösségünk 20 tagjával 2018. június 1-3-ig útra keltünk Vörösmarthra. Programunk során betekintést nyújtottunk az ott lakóknak, sokszínű nemzeti népi kultúránkba.

Megérkezésünket nagy szeretettel fogadták. Az első teendőnk a Cifra szoba Mérából kiállításunknak a felépítése volt, ami a kalotaszegi Méra kis falujának gyönyörű épített hagyományait mutatja be. Az erdélyi, kézzel festett bútorok, kézi hímzések és viseletek, egyedülálló módon képviselik a tájegység jellegzetességeit. Kiállításunkhoz hozzá tartozik a Havasmezői Tünde fotográfus fotó-kiállítása is, amely saját szemszögéből mutatja be a tájat és a közösségi életet Kalotaszegen. A kiállítás felépítését követően már kezdetét is vették a kézműves műhelyfoglalkozások. A megjelent gyerekek és felnőttek nagy örömmel készítették paracord zsinórból cifra karkötőket közösségünk tagjainak vezetésével valamint nemezből labdákat formálhattak Tanai Guzorán Anna képzőművész segítségével.

 

A megismerkedést, közösségteremtést, építést, hogy erősítsük, megterítettük csere-bere asztalunkat, ahol bárki cserélhetett otthonról hozott dolgokat, termékeket, továbbá a közösségi asztalunkat megtöltöttük otthonról hozott, otthon készített pogácsával, kolbásszal, szalonnával, sonkával, befőttel, lekvárral, savanyúsággal, borral, pálinkával, hogy megvendégelhessük, még közvetlenebb kapcsolatba kerüljünk az ott élő magyarokkal.

Emellett Róka Szabolcs vezetésével, bepillantást nyerhettek a zene világába, énekeket tanulhattak a gyerekek, kipróbálhatták a koboz, duda hangszereket is. Majd meghallgathatták a Róka Móka Mesetár avagy feljegyzések a tyúkólból előadásait.

A délutáni trianoni megemlékezést, illetve a kiállítást Deésy Gábor egyesületünk elnöke nyitotta meg. Ezt követően a környező település és helyi táncegyüttesek mutatkozhattak be, léptek a színpadra:

  • Pélmonostorról a Talicska Néptáncegyüttes
  • a Dárdai Magyar Egyesület Néptáncegyüttese
  • Vörösmarthi Gyermek Néptáncegyüttes.

 

Egyesületünk a Cifra menyegző műsorát adta elő melyet nagy szeretettel fogadtak. A zenét a Figur Polgári Társulás biztosította. A műsort Róka Szabolcs interaktív meséje folytatta. Az estét egy közös táncolással, táncházzal zártuk,a muzsikát itt is Figur Polgári Társulás szolgáltatta, emellett nagy sikert aratott a gasztronómiai asztalunk is.

Nagy öröm volt számunkra látni a népzene és a néptánc közösségépítő szerepét és érezni a helyi emberek vendégszeretetét. Közösségünk számára nagyon fontos, hogy bemutassuk minél több embernek azon hagyományainkat, értékeinket, amelyet a népművészet által ismerhetnek meg. A mai határon túl élő Magyarság számára nagyon fontos, hogy élő kapcsolatban legyenek velünk anyaországiakkal, ezért is nagyon fontos, az ismerkedés, a barátságok kialakítása, elmélyítése, a magyar kulturális identitást elősegítő programok megvalósítása gyermekek és felnőttek, kicsik és nagyok, fiatalok és öregek számára egyaránt.

Ezúton szeretnénk megköszönni Dr. Fazekas Sándor miniszter úrnak, hogy támogatta „Cifra Magyar Nap” elnevezésű kulturális programunk megvalósítását. Kulturális programunk, az ő támogatása nélkül nem jöhetett volna létre, bízunk benne, hogy a jövőben is támogatja kulturális célkitűzéseinket.