Cifra Udvar

Cifra Udvar Palkonya

Programajánló 2016. augusztus 2 – 6 között.

2016palkonya_1 (1) 2016palkonya_2 (1) 2016palkonya_3 (1) 2016palkonya_4 (1)

8. Ördögkatlan Fesztivál-Cifra Udvar-Palkonya

Programajánló 2015. augusztus 4 – 8 között.

cifra_udvar_plakát_web

Névtelen-3 Ordogkatlan_A2.indd266123_3308787647015_496453426_o Erőss VirtuózDSC_006043 kicsi photo01_th 01 Bemutató2vege KaravanFamiliaMTV

Várunk mindenkit Cifra Udvarunkba!!!

—————————————————————————————————————————————————————————

7. Ördögkatlan Fesztivál

2014. augusztus 5-9. Palkonya

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

aug.

5-9

10:00-12:00

szomiedig íjászat

ÍJÁSZAT (MÍSE)

CIFRA UDVAR – PALKONYA

A Magyaróvári Íjász Sportegyesület, közismertebb nevén a MISE, 1994 óta működik Mosonmagyaróváron, a Lajta partján. Az egyesület története egy baráti társaság lelkesedésével kezdődött, amikor egyetlen íj köré egyesületet szerveztek.

aug.

5-9

10:00-15:30

 bagoly

CIFRA CSIBÉSZ MŰHELY

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Az idei Ördögkatlan fesztiválon is szeretnénk, ha valami kézzel foghatót vinnétek magatokkal emlékbe. Legyen az egy általatok készített nemezlabda, léghajó, virág vagy épp a képen látható zoknibagoly. Amíg Ti a Cifra Udvar árnyékában ügyeskedtek, a család többi tagja sem fog unatkozni!

aug.

5-9

11:00-13:00

15:00-17:00

RadákJani

„LÁBAM TERMETT A TÁNCRA” – néptáncműhely

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Nagyon fontos, hogy mind a táncban mind a muzsikában, tiszta forrásból merítve adjuk át tudásunkat mások számára. Erre nagyon jó példa a műhely vezetője Radák János néptáncoktató, koreográfus, aki maga is számos gyűjtésen vett és vesz részt, felkutatva a még élő adatközlőket. Tőle sajátíthatjátok el, minden nap más és más tájegység táncait, jellegzetességeit, „finomságait”, az Ördögkatlan fesztivál ideje alatt.

aug.

5-9

17:30-18:30

ütőgardon

HANGOLÓDJUNK

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Az Cifra Udvar, ahol mindig szól a muzsika…

Minden éveben nagy öröm, hogy zenész barátaink velünk vannak. Amellett, hogy kikapcsolódnak nálunk, mindig jut energiájuk egy kis örömzenére. Tavaly is bontakozott ki például: ujgur dobokkal zenei improvizáció, vagy épp Chris Potter világhírű jazz-zenész barátunk kápráztatott el bennünket, vagy épp Erőss Sándor harmonikája, Kerényi Róbert zurnája, vagy Róka Szabolcs dudája adta meg az alaphangot…

aug.

5-9

 

fajkuszcsalád

APÁK ÉS FIAIK – Fajkusz családi zenekar

CIFRA UDVAR – PALKONYA

A Fajkusz Család minden évben stabil alapját képezi a Cifra Udvar mindennapjainak. Anya fotóz és a konyhában segít, a három fiú részt vesz a foglalkozásokon, apa pedig muzsikál a Fajkusz Bandával…

Idén a banda nem látogat el hozzánk, de Fajkusz Attila úgy gondolta, hogy így is egy kis iránymutatást adna kicsiknek és nagyoknak, hogy milyen is ha Apák és Fiaik együtt muzsikálnak. A fiúk, Levente és Domonkos mindennapi életét meghatározza a népzene és néptánc, így nagy öröm, hogy együtt hallhatjuk és láthatjuk őket muzsikálni. Közreműködői lesznek az Így tedd rá foglalkozásoknak és a Hangoldójunk- programsorozatnak.

Keressétek s hallgassátok őket, mert családilag, szívből szól a muzsika.

Fotó: Henics Tamás

aug.

5,7,8

16:00-17:00

1004524_543891938999837_1960278814_n

INTERAKTÍV NÉPMESEI 1ÓRA

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Ki ne szeretné a meséket? Ki ne szeretne játszani? Próbáltad már együtt?

Palkonyán a Cifra Udvarban megteheted. Ha nem vigyázol, egy népmese kellős közepében találhatod magad. Kipróbálhatod, milyen szabólegénynek, a legkisebb királyfinak, aranyhajú királylánynak, a félelmetes sárkánynak, vagy éppen boszorkánynak lenni. Szukenyik Tamás, a győri Vaskakas bábszínház bábosával minden nap egy-egy mese eljátszására kerül sor a gyerekek segítségével.

Gyere és légy részese a közös mókának!

aug.

6.

16:00-17:00

aug.

9.

15:00-16:00

bob és bobek_0

BOB ÉS BOBEK – bábjáték

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Élt egyszer egy furcsa nevű varázsló, úgy hívták: Próbáldky. Ha egy főtérre, vagy piactérre vetette a jószerencse, kiáltozni kezdett:

– Tessék, csak tessék!

Művészetemet csodálta már a távoli Csokisztán és Blablakán pasája is! Kardot nyelek, tüzet hányok! A cilinderemből meg bármikor elővarázsolok két híres nyulat: Bob és Bobek urat!

aug.

8.

14:00-15:00

aug.

9.

13:30-14:30

igyteddra logo

ÍGY TEDD RÁ! – családi népi játékok

CIFRA UDVAR – PALKONYA

A Cifra Közösség tagjaként, Besenyei Andrea már visszajáró vendég az Ördögkatlan fesztiválra. Ebben az évben viszont egy kis ajándékkal a táskájában érkezik Palkonyára, a Cifra Udvarba.

Kedves gyerekek, anyukák és apukák! Várunk titeket Így tedd rá! foglalkozásainkon, ahol játék, tánc, ének, móka, kacagás mindenképpen vár rátok.

www.igyteddra.hu

aug.

5-9

igény szerint

massage

CIFRA RELAX – Masszázsterápiák, zero gravity

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Részletek hamarosan…

aug.

5-9

 

kézműves sajtok

TÜNDÉRKERT Kézműves Sajtműhely

CIFRA UDVAR – PALKONYA

A Tündérkert egy idealizált, ám egyáltalán nem megvalósíthatatlan álomkép erről a csodálatos országról. A Tündérkert Kézműves Sajtműhely ehhez az álomhoz kíván hozzájárulni a maga eszközeivel. Házisajtjaink igazi, legelőn legelő tehenek adta teljes tejből készülnek, saját termesztésű fűszerekkel ízesítjük és igazi fával füstöljük őket. Az értékesítésben nagy hangsúlyt fektetünk a közösségek támogatására, ezért kedvezményekkel ösztönözzük vásárlói közösségek megalakulását.

https://www.facebook.com/Tundersajt

KONCERTEK

aug.

5.

20:00-00:00

(kedd)

csángós

CSÁNGÓKRÓL A CSÁNGÓKTÓL

Csángó hagyományőrzők bemutatkozóestje

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Idén ismét felidézzük a SOMOSKAI FALUHÉT táborainak hangulatát. A tavalyi évhez hasonlóan moldvai csángó barátaink idén is velünk lesznek egész héten. Amellett, hogy segítik a Cifra Udvar mindennapját, ének és tánc-tanítással, kis fa alatti furulyázással várják az udvarba érkezőket.

aug.

5.

(kedd)

17:30-18:30

_DSC7350-3

LOUISIANA DOUBLE – Koncert

Magányos apák éneke

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Három apa közös gyermeke mutatkozik be a színpadon a Louisiana Double előadásában: Apáti Ádám, Pintér Zsolt és Lackfi János együttműködésével készült el egy magyar nyelvű, bluegrass és gospel alapú műsor, melynek zenéjét Apáti Ádám és Pintér Zsolt hozta létre, igényes szövegét pedig Lackfi János fordította, alkotta, alakítgatta. Magányos apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre.

Személyükben is kedves jó barátokat üdvözölhetünk a Cifra Udvarban!

Még több infó róluk a Facebookon.

Fotó: Lajtos István

aug.

6.

20:00-21:00

(szerda)

karavan_familia_press1

KARAVÁN FAMÍLIA – koncert

CIFRA UDVAR – PALKONYA

A Karavan Familia a cigány vokális hagyományok nyomán alakította ki saját stílusát, amely a négy családtag – szülők és gyermekeik – közötti emberi és zenei harmóniára épül. Programjukban cigány népdalok feldolgozásai szerepelnek napkelettől napnyugatig, saját stílusukra formálva – így például a mississipi blues, a flamenco, a latin- és a balkáni zenei elemek mind megtalálhatóak zenéjükben.

A Karaván Família a Mascoffice Group Kft. támogatásával érkezik a Cifra Udvarba.

http://www.karavanfamilia.hu

aug.

6.

21:00-00:00

(szerda)

tenkes

TENKES ZENEKAR – koncert és táncház

CIFRA UDVAR – PALKONYA

A „helyi erők” bevonása nagyon fontos számunkra, így nagy öröm, hogy újra a Cifra Udvarban muzsikál Hunyadi Péter barátunk és zenekara a Tenkes zenekar, egyenesen a pécsi táncházakból.

A zenekar fontos feladatának tartja Baranya megye töredékes magyar népzenei hagyományainak rekonstruálását annak érdekében, hogy a szakmai érdeklődést ez irányban felélénkítse. A népzenei ismeretterjesztésen túl táncházak népszerű táncrendjei, mulató énekei gyakran hallhatók előadásukban.

www.facebook.com/TenkesZenekar

aug.

7.

15:00 –

(csütörtök)

bothmiki

BOTH MIKLÓS – nyitott zenei műhely

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Both Miklós egyedülálló tehetsége, zeneszerzői és előadóművészi kvalitásai által olyan zene született, amely különlegesen egyesíti mindazon zenei kultúrát, amelyekkel a városokban és falvakban találkozhatunk. Jelen vannak a nagyvárosi hatások, ahogyan a hagyományos kultúra is. Az együttes a zenén keresztül olyan új oldaláról mutatja be az országot, ahogyan korábban még nem hallhattuk.

www.bothmiklos.com

aug.

7.

20:00-00:00

(csütörtök)

romungro

ROMUNGRO GIPSY BAND – koncert és mulatság

CIFRA UDVAR – PALKONYA

A csornai banda 2007 év végén alakult azzal a céllal, hogy gyűjtse, megzenésítse és színpadra állítsa a beás és lovári cigány népzenét és kultúrát. A kezdetektől hűen követik a roma autentikát, de nyitott, érdeklődő természetükből fakadóan foglalkoztatja őket a kísérletezés, saját stílusuk kialakítása is. Hét éves fennállásuk óta több száz rendezvényen, koncerten, fesztiválon,idehaza és külföldön is és rengeteg jótékonysági fellépésen van túl a zenekar, ezek kivétel nélkül elsöprő színpadi jelenlétről tanúskodnak.

www.romungro.com

aug.

8.

20:00-00:00

(péntek)

zerkula

KÉT GENERÁCIÓ, EGY MESTER!-koncert és táncház

KERÉNYI RÓBERT, HAJNAL LÁSZLÓ „CENCÁR” és barátai – koncert és táncház

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Mindketten, Zerkula János (1927-2008) gyimesi prímástól tanult muzsikát és életérzést fogják elétek tárni. Ha többet szeretnétek tudni róluk és a gyimesi muzsikáról, hát sirüljetek bé a Cifra Udvarba!

aug.

9.

20:00-00:00

(szombat)

fanfara

FANFARA COMPLEXA – koncert és táncház

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Együttesünk, mint táncházi zenekar 2002-ben alakult, közel tíz éve állandó résztvevői vagyunk a budapesti és vidéki táncházaknak és kluboknak. Zenénk alapvetően az autentikus moldvai-csángó népzenén, illetve az új stílusú szerba, hora és manele dallamokon alapul. Tíz éve rendszeres résztvevői vagyunk a nyaranta megrendezésre kerülő Somoskai Faluna­poknak, ahol bekapcsolódva a falu életébe moldvai környezetben zenélhetünk, tanulhatunk.

www.fanfaracomplexa.com

KIÁLLÍTÁSOK

aug.

5-9

folyamatos

Kása Béla

KÁSA BÉLA – fotográfus kiállítása

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Kása Béla barátunk, a népi kultúra elkötelezett kutatója, megőrzője és továbbadója. Zenél, népzenét gyűjt és fényképez Erdélyben, Moldvában és Gyimesben, de járt Indiában a félnomád életmódot folytató tevepásztor Rabari törzseknél is.

“Az agyban, a lélekben és a szívben történik meg az expozíció” –  Kása Béla

www.kasabela.com

aug.

5-9

folyamatos

03

CIFRA SZOBA MÉRÁBÓL – kiállítás

CIFRA UDVAR – PALKONYA

Méra egy kb. 1450 főt számláló kistelepülés, Kolozsvártól 14 km-re észak-nyugati irányban található, a Kolozsvár-almási hegyek által bezárt völgyben fekszik. „Nádas-mente” vagy más néven Cifrakalotaszeg egyik faluja. A „cifra” szó ebben az esetben arra a gazdagon díszítettségre utal, amely nem csupán a bútordarabok festését, szőttesek, viseletek kidolgozását jellemzi, hanem táncmotívumaira és dallamvilágára is utal. Az általunk bemutatni kívánt egyedülálló kiállítási anyag egy mérai család hagyatéka, amely 2009 óta, Cifra szoba Mérából címmel járja országunk határait.

www.ciframuhely.hu

www.facebook.com/ciframuhely.egyesulet

A Cifra Udvar a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jöhetett létre!

MMAlogoC_1_ketsoros

Korábbi évek programjai. A részleteket eléred ha a képekre kattintasz!

556716_543690735686624_1138777956_nCifra Udvar 2013

6. Ördögkatlan Fesztivál

július 30 – augusztus 3.

Palkonya

Cifra Udvar 2012Cifra Udvar 2012

5. Ördögkatlan Fesztivál

augusztus 1-5

Palkonya