EEA GRANTS

„Együttélésben” élő értékek a Somló-Ság kulturális tengelyén

kiscsosz-indexA program időpontja: 2016. szeptember 14-18.
A program helyszíne: Kiscsősz település
A program szervezője:
Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület

Érintettek létszáma: 5000 fő

Az elmúlt évben megrendezett cigány-magyar képzés sikerén felbuzdulva idén is megrendeztük az „Együttélésben” című programot, mely a képzés mellett igazi fesztivállá nőtt ki magát.
A program két fő társadalmi célt hordozott és valósított meg: a cigány és a magyar kultúra összekapcsolása, illetve a közösségek együttműködésének erősítése.

Fontosnak tartjuk, hogy a térségünkben nagy létszámban jelen lévő cigányság és a magyarság a kulturális értékek révén közeledjen egymáshoz. A tavalyihoz hasonlóan az erdélyi Szászcsávás és a magyarországi Nagyecsed települések táncanyagait adta a képzés. Szászcsávásról a cigányság motívumrendszerét, Nagyecsedről a magyarság verbunkját, csárdását tanulhatták a négy napos képzésre jelentkező fiatalok. A képzésen 24 táncos vett részt. A szászcsávási táncokat Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert, a nagyecsedi táncokat Hortobágyi Gyöngyvér és Végső Miklós mesterek tanították.

Különleges élmény volt a gyakorlóknak, hogy az oktatást mindvégig élő zene kísérte a kiváló Dűvő zenekarnak köszönhetően. Az élő zene mindig igazodik a táncos hangulatához, vehemenciájához, tánctempójához, így sokkal élvezetesebb munkát tesz lehetővé.

egyutteles_plakat_print

A képzés minden estéjén koncert és tudásbővítő előadás nyújtott további élményeket a résztvevőknek. Szerdán a Fajkusz Banda és a Karaván Família közös koncertje zajlott. Különleges fúziós megoldások is színesítették ezt a koncertet.

Csütörtökön este Both Miklós világzenész, zeneszerző tartott előadást az Ukrajna belső vidékein végzett gyűjtéseiről. Ezt követően a Romengó zenekar rendezett fergeteges, örök emlékű cigányzenei koncertet.

Pénteken Záhonyi András néprajzkutató tartott érdekes előadást a táncélet epizódjairól, szereplőiről. A magvas gondolatokkal tarkított vetítést követően a Dűvő zenekar koncertje koronázta meg a napot. Természetesen mindhárom este táncházzal fejeződött be.

Szombaton és vasárnap lényegesen kibővült a programok palettája és az ezekhez használt helyszínek sora is. A hét végén kiteljesedett a közösségek együttműködésének erősítését célzó törekvésünk is. Rengeteg civil szervezet, önszerveződő csoport jelent meg nálunk a szűkebb térségből és a távolabbi vidékekről egyaránt. Ezek a közösségek tették ezer színűvé a találkozót, melyet kisebb-nagyobb művészeti produkciók, koncertek, táncműsorok, meseprogramok, játszóházak tarkítottak. Vasárnap közös főzéssel igyekeztünk biztosítani a vendégek étkezésének lehetőségét. A főzőverseny nagy részvétel és érdeklődés mellett zajlott. Különleges program volt a szombati szüreti felvonulás, mely a térség lovasainak köszönhetően volt igazán színes.

A napközben zajló programok nagy érdeklődésre tartottak számot, de ezt is emelte a szombaton este rendezett Fölszállott a Páva gálaműsor és a vasárnap esti Csík zenekar koncert.

A programban részt vevő szervezetek, közösségek:

Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület, Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért, Pannon Térség Fejlődéséért Közalapítvány, Magyar Fogyatékosok Lovassport Szövetsége, Polgárőr szervezetek, Kiscsősz Község Jövőjéért Alapítvány, a térség vadásztársaságai, Herman Ottó Intézet, Iszkázi Nyugdíjas Klub, somlóvásárhelyi Lyra Dalkör, Dunántúl Népi Kommandó, Gerence Néptáncegyüttes, Szilágyi Táncegyüttes, Veszprém-Bakony Táncegyüttes, Garagulya Gólyalábas Kompánia, bécsi Délibáb Néptáncegyüttes, Galga-menti Művészek Egyesülete, Sára Ferenc Hagyományőrző Egyesület.

Programunkról az  MTVA Életkerék magazinja is készített egy színes összefoglalót:

Fotók: Fuchs Máté, Életkerék

img_1303 img_1213 img_1198 img_1163 img_1114 img_1094 img_0998 img_0963 img_0915 img_0852 img_0848 img_0832 img_0811 img_0807 img_0796 img_0794 img_0780 img_0777 img_0756 img_0737 img_0736 img_0715 img_0677 img_0643 img_0640 img_0638 img_0630 img_0625 img_0570 img_0533 img_0530 img_0529 img_0525 img_0510 img_0508

A programról közösségi oldalunkon is rengeteg izgalmas fotó található.

Támogató:
logo-eea-grants

 

 

 

 

 

 

Együttműködő partnerek:

elo-kiscsosz-logo-1liszt_logo_feherhatterpecsetcifrabelyeglogo