Egyéb

Győr+ kulturális programajánló- Bukarestbe utazik a Cifra Műhely

Bukarestbe utazik a Cifra Műhely

” href=”http://gyorplusz.hu/data/images/2016_2/cifra_megnyito_073_msolata.jpg”>

Márciusban a győri Cifra Műhely a bukaresti Román Parasztmúzeumban mutatja be a Kárpát-medence sokszínű népi kultúráját, zenészek, táncosok, kézművesek és a mérai cifra szoba kiállítás segítségével.

Deésy Gábor, a Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület vezetője a nem mindennapi kezdeményezésről elmondta, először a ’90-es évek elején a Rába Néptáncegyüttes tagjaként ismerkedtek meg a kalotaszegi néptánccal, az Erdélyből, Mérából érkezett Muszka György és Muszka Ilona vezetésével.

 

2009-ben egy komplett „tisztaszobát” az úgynevezett cifra szoba berendezését sikerült megvásárolniuk egy mérai hagyatékból. A győri Gyermekek Házában állították ki először a bútorokat, a kiállítás azóta járja az országot,valamint a határon túli magyar lakta településéket a Felvidéken és Kárpátalján. A mérai tisztaszobát megcsodálhatták már a Római Magyar Akadémián, Moszkvában, 2014-ben az Összefogás napján pedig a győri városházán.

Deésy Gábor azt mondja, a tisztaszoba egy szentély. Minden van benne, amely egy mérai cifra szobában megtalálható volt, az adott tájegység klasszikus bútorzatával, színes, virágos motívumokkal és galambpárral díszítve, festve. Egyben egy interaktív kiállítás is, hiszen le lehet ülni a székekre, a padokra, közelről meg lehet nézni a kézzel festett, faragott tárgyakat, a hímzett párnákat, a vetett ágyat, a szőtteseket, valamint az öltözeteket.

A márciusi ünnep kapcsán, 12-én érkezik a Cifra Műhely Bukarestbe. ahol a kiállítás megnyitót kulturális programokkal színesítik. A tárlat egy hónapon át lesz látható a Román Parasztmúzeumban, a Balassi Intézet támogatásával.

A kultúrmissziót nem csak a nagyközönség számára terjeszti az egyesület, hanem arra törekednek, hogy már az egész kis gyermekeket megismertessék a magyar kultúrával, a magyar identitással. A Cifra Műhely tagjai győri óvodákban tartanak foglalkozásokat, hangszersimogatót melynek során a Kárpát-medencei magyarság instrumentális hangszereit szólaltathatják meg, vagy viseletbe öltöztetik a gyereket, így készítenek róluk fotót, valamint megtanítják számukra a magyar íjászatot.

A Kantharosz segítségével tavaszra elkészül egy különleges kifestőkönyv, amely segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a cifra Kalotaszeggel, a tájegység dallamaival, mondókáival, bútoraival, motívumvilágával.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Havasmezői Tünde