Egyéb

Im Memoriam Somoskai Faluhét-Palkonya-Cifra Udvar-2015 augusztus 5. szerda

Benke Grátzy somoskai születésű barátunk gondolatait olvashatjátok, hogy miért is fontos az „egykori” Somoskai Faluhete Fesztivál emlékeinek őrzése, ápolása, továbbvitele!

Somoskai Faluhete Fesztivál!!!!

Tiszteld múltad, őrizd a hagyományt, hogy tudd ki vagy!

Egyhetes együttlét Csángóföldön minden évben 2000-2011 között.
A fesztivál 12 évet élt meg. Az ellehetetlenített továbbszervezés részleteiről nem szívesen mesélek, csak három szóban foglalom össze: Polgármester, Pap, hivatalnokok.

Ellenben a 12 év alatt történt jó és még jobb élményekről szívesen beszélek.

Hát a legfontosabb, hogy a fesztivál/együttlétet úgy szerveztük hogy az megközelíthető legyen repülővel, kocsival, vonattal, buszval vagy stopval.
Napi program volt a bál és a Fesztiválkocsma – filmvetítésekkel, koncertekkel, diavetítéssel. Hangszeres oktatás és tánctanulás helybeli valamint magyarországi zenészektől és táncosoktól.
Zene, tánc, mulatság, filmek, bábszínház, utcaszínház.Vendégek egész Csángliából. Minden este bál és kocsma hajnalig. Szombat este a Fanfara din Bacioi szolgáltatta a talpalávalót. A fesztivál/együttlét hangulatáért Csánglia legjobb zenészei és más társulatok voltak a felelősök. Meghívott vendégek Magyarországról, Erdélyből és Moldvából.

Somoska dombos környéke aligha vonzhatta volna a turistákat, ezért valami egyedülállóval próbáltuk meglepni azokat, akiknek van kedvük ide ellátogatni. Így minden évben a fesztivál/együttlet ideje alatt részt lehetett venni kézműves foglalkozásokon és a legfontosabb, hogy lehetőség volt bekapcsolódni a falu életébe. Például kilehetett próbálni a fonást, szövést, főzést és más női foglalkozásokat. Vagy babszórás (szél esetén), vízvetés, helécelés, huluba készítés, kaszálás, dudó, hilib-, róka-, keserű-, galamb-, pősze-, borsika- és petrezselyemgomba gyűjtése. Disznó, borjú, bárány levágása és nyúzása. Pozsárnyica, csimbrisor, egérfarkfű gyűjtése, diókavarás, prástye készítés, bab gyűjtése, szárítása és cséplése. Csiszkovin lepárlása. Esztena látogatása, ünő fejése, pujtokzás, szénaforgatás, szénagyűjtés. Kígyófogás, rókavadazás, files vadazása, fogása, levágása és nyúzása. Pityókatakarítás, sütés kemencében (hús, galuska, kenyér és kozonák). Napfelkelte, napszentület, csillaghullás megtekintése. Eső esetén sárba sétálás. Cederény megkeresése és megevése, putyina dongázás, fenekezés, abroncsozás, forrázás és előkészítés az őszre. Borcs öntés, fejsérelem elfújása, bosztán gyűjtés, locsfőzés és még sok minden más.

Az évek során a Somoskai Faluhete Fesztivál igazi ünnepévé vált, sőt mondhatni nemzetközivé is, hiszen az egy hét alatt tele volt a falu turistákkal: magyarok, svájciak, németek, lengyelek, angolok, nem egyszer előfordult amerikai, kanadai, ausztrál meg japán is (teljesen megzavarva a policái urakat, ugyan is ők mindig kérték a résztvevők névsorát).
Jöttek minden évben sokan sok helyről a világból, ugyan is, nekünk szervezőknek sikerült szépen bemutatni és érdekessé tenni a somoskai népi életformát, amihez nem volt szükséges semmilyen giccset társítani, mert a falu adta saját magát s ez volt a nagy értéke ennek a fesztivál/együttlétnek. Estéken tele volt a focipályán kialakított tánc tér helyi és a környék falvainak táncosaival, akik azért jött át Somoskára a bálba, hogy egy jót mulassanak igazi moldvai magyar zenére. Voltak ott Somoskáról, Klézséről, Rekecsinből, Trunkról, Diószénből, Pusztinából, Kákováról, Magyarfaluból, Lészpedről, de jöttek csángók Magyarországból, Spanyolországból, Olaszországból és Angliából is. Nem egy közülük hozta az ottani barátait is a rendezvényre.

Azokban az években alighanem a moldvai magyarság egyik legfontosabb találkozóhelye volt Somoskán.

A fesztivál/együttlét ideje alatt mindenre való gyógyír a VISINÁTA volt. Erről így írt az egyik részt vevő: Két pohár visináta után úgy elkezdtek buzogni bennünk az addig elveszettnek hitt erők, hogy csak na. Nem, nem meggypálinka, nem meggylikőr, hanem visináta. Meggyes is, pálinkás is, mégis visináta. Kávét, sört, bort, pihenést, mindent pótolt.
A rendezvény szervezésében sokan vettek részt. Magyarországból Bolya Család, Kerényi Robi, Deésy Kacsalád, Tóth Krisztina, a Somos együttes tagjai csak pár ember azok közül, akik sokat tettek az együttlét létrejöttében. Somoskáról a nagy Benke Család, a kiterjedt Keresztapa rendszer és a falu apraja nagyja szintén hozzá tett a nagyszerű rendezvény működéséhez.
Bizodalmunk megvan, s ha majd úgy álnak a csillagok lehet, hogy lesz ismét Somoskai Faluhete Együttlét. Egyelőre a szép emlékeket őrözzük.

Dscn0233 Dscn0236 Dscn0242 Dscn0253 Dscn0262 Dscn0264 Dscn0287 Dscn0301