hírek

Jól haladunk a Magvető programjainkkal

Igazán sikeresnek mondhatjuk Magvető sorozatunk eddigi állomásait. Egy sorozaton keresztül szeretnénk részletesebben bemutatni, hogy mit is csinálunk a programban, szeretnénk egy kis betekintést nyújtani tevékenységünkbe, melynek lényege, hogy minél több óvodáshoz és kisiskoláshoz eljuttassuk a magyar népi kultúra szeleteit. Bízunk benne, hogy a játékos foglalkozásokon keresztül sikerül  megőriznünk és továbbörökítenünk a magyar népi kultúra fontos részeit. A nemzeti hovatartozás és azonosságtudat magvainak közvetett módon történő elültetése, tánctanításon, énektanításon, és népi játékok bemutatásán keresztül történik, melynek során a gyerekek hagyományőrző szemléletben, játékos formában találkozhatnak a Kalotaszeg tájegységre jellemző motívumvilággal, zenével, tánccal, viselet- és bútordarabokkal.
A legideálisabb program szabad téren zajlik, ahol közös tánccal, zenével énekkel kezdünk, majd a gyerekeket csopoprtokra bontjuk. Általában öt interaktív műhelyt alakítotunk ki, ahol a gyerekek körforgás szerűen vesznek részt a műhelymunkáinkon.
A kézműves műhelyünkben a gyerekek készíthetnek megtapasztalják, milyen izgalmas csipeszből, skatulyából, gyufáskatulyából, papírból, gyöngyből  készíteni játékokat, díszeket amiket a végén emlékbe haza is vihetnek. Ezen kívül saját készítésű Cifra Kifestőnkön keresztül a gyerekek hagyományőrző szemléletben, játékos formában találkozhattak a Kalotaszeg tájegységre jellemző motívumvilággal, viselet- és bútordarabokkal.
Sorozatunk első részében a péri és töltéstavai állomások legérdekesebb pontjait láthatjátok, benne egy igazi csemegével. Nekünk minden visszajelzés fontos, de legbüszkébbek akkor vagyunk, ha ilyen köszönő levelet kapunk!
toltestava.napraforgo.ovoda_koszono
A Vadvirág Óvodában Péren is nagyon jól érezték magukat az ovis gyerekek. A közös tánc, nevetés, népi énekek tanulása után, volt hangszersimogatás és kipróbálhatták a népi viseleteket is. Megismerkedhettek a legjellemzőbb hangszerekkel. Nem maradhatott el az íjászat sem, amit bátrabbak ki is próbálhattak! Persze nem maradhattak el a régi idők nép gyerekjátékai sem. Mindannyian csodálatosan éreztük magunkat! Köszönjük, hogy ott lehettünk!