Egyéb

Kárpátalja Kul-Túra III. Beszámoló

SZAKMAI BESZÁMOLÓ
A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület harmadik útja Kárpátaljára

„KUL-TÚRA III.”

A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület harmadik kárpátaljai útját, a kitűzött célok mentén sikerült megszervezni és megvalósítani. Cifra Magyar Nap sorozatunk legfőbb célja, hogy a Kárpát-medencei népi kultúra általunk képviselet értékeit mutassuk be a külhoni magyarság számára.

Cifra Közösségünk 23 tagjával 2015. november 04-én útra kelt Kárpátaljára, hogy ellátogasson Nagydobronyba, Rátra, Ungvárra, Eszenybe, Szürtébe és Tiszapéterfalvára. A helyszínek kiválasztásában és a sorozat lebonyolításában legfőbb együttműködőnk a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület volt. A programok összeállításában törekedtünk arra, hogy a látogatók életkortól függetlenül jól érezhessék magukat, táncos előképzettség nélkül is részt tudjanak venni a táncos programokban.
A megvalósítás során ismét sikerült együttműködnünk a kárpátaljai zenészekkel, táncosokkal, akik aktív részesei a helyi Táncház-mozgalomnak. A népzenei koncertek, valamint táncházak során a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia, Népzene tanszék és a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola AMI hallgatói, és moldvai zenész és mesemondó barátaink alkották a program gerincét. Ismét csatlakozott hozzánk a helyi Csipkés együttes, akikkel ez alkalomra létrejöhetett egy igazán sokszínű csapat a „Cifra Banda”.
A programok azonos séma alapján kerültek kialakításra. Elsőként egy népzenei koncert keretein belül ismerkedhet meg a hozzánk látogatók a Kárpát-medence népi tájegységeinek muzsikájával, táncaival, viseleteivel, majd a nézőközönséget is táncba invitálva, teremtettünk alkalmat a táncok elsajátítására. Párhuzamosan a zenéléssel, táncolással, meséléssel a gyerekcsoportokat megosztva, kézműves foglalkozást is tartottunk az iskolásoknak. Így nemcsak népdalokkal, táncokkal, hanem saját maguk által készített apró kézműves tárgyakkal is gazdagodhattak programjaink alkalmával a résztvevők.
Az első programunk november 5-én a szürtei általános iskolában volt, ahol az alsó tagozat diákjaival kézműveskedtünk, de a tánc és énektanulásba a felső tagozat diákjait is bevontuk.
Aznap egy kisebb utazás után Ungváron folytatódott a program a város szívében található Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakközépiskolában. Nagy öröm volt számunkra, hogy hatalmas érdeklődés övezte érkezésünket és népzenétől lehetett hangos az iskola színházterme, és a klasszikus zenén edzett fiatalok nagy örömmel álltak be táncolni az előadásunkat követő közös táncházba.
November 6-án az eszenyi általános iskola tanulóival, délután pedig a Tiszapéterfalván működő alapfokú művészeti iskola hallgatóival volt szerencsénk együtt dolgozni.
November 7-én az időnket, a szállásunkat is biztosító nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthonba töltöttük, ahova a közös táncon és éneklésen és kézműves foglalkozáson kívül, apró ajándékkal kedveskedtünk az otthon lakóinak. Aznap délután a ráti Szent Mihály Gyermekotthonba vittünk vidámságot az ott lakók életébe, szintén a népzene és a közös tánc és a közös alkotás erejével. Az itt lakóknak a győri karitatív gyűjtésünknek köszönhetően könyvekkel, ruhákkal, játékokkal, édességgel és tartós élelmiszercsomaggal is kedveskedhettünk!
Mindenütt nagy érdeklődés övezte programjainkat, amelyben nagy szerepe volt szintén együttműködőnknek a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületnek, és a helyi zenészeknek. Közös erővel igazi értékeket sikerült közvetítenünk népzenei programjaink által és tovább erősíthettük nemzetünk összetartozását a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarsággal.
Nagy öröm volt számunkra látni a népzene és a néptánc közösségépítő szerepét és érezni a helyi emberek vendégszeretetét. Közösségünk tagjainak nagyon fontos, hogy megmutassa minél több embernek azon hagyományainkat, értékeinket, amelyet a népművészet által ismerhetett meg.
Utunkról a Kisalföld napilap 2015.11.24-i számában rövid összefoglaló olvasható.

Ezúton szeretnénk megköszönni Áder János Köztársasági Elnök Úr támogatását, mert programunk, enélkül nem jöhetett volna létre.

 

002Szürte-0008 002Szürte-0042 002Szürte-0060 003Ungvár-0044 004Eszeny-0017 004Eszeny-0023 004Eszeny-0033 005Tiszapéterfalva-0050 005Tiszapéterfalva-0110 006Nagydobrony-0040 006Nagydobrony-0102 007Rát-0028 007Rát-0063