Egyéb

Kárpátalja Újratöltve – beszámoló

Cifra csapatunk szerencsésen hazaérkezett Kárpátaljáról. Utazásunkról alább írásos, képes beszámolóval jelentkezünk de mindenek előtt álljon itt ez a fotó ami jól tükrözi a mai kárpátaljai helyzetet.

Immáron 5. éve hogy Cifra közösségünkkel az itt élő magyar közösségeket látogatjuk. Visszajárói vagyunk a nagydobronyi és a ráti gyermekotthonoknak és Csapon sem most jártunk először.

Nagy szeretettel fogadtak bennünket mindenhol, örömmel töltötték kulturális műhelyeinkben idejüket kicsik és nagyok egyaránt. A mi nagy örömünkre újra hasznos időt tölthettünk a nagydobronyi gyermekotthonban. Találkoztunk nagyon sok régi kedves és sok új kedves arccal, az általunk megismert ott élő kislányok egyike másika már nagylánnyá cseperedett.

Ráton 2006 óta működik a gyermekotthon és azóta hatalmas erőfeszítésekkel az évek alatt 4 házat építettek fel sok-sok segítséggel,támogatással. Cifra Közösségünk az elmúlt 5 év alatt szoros kapcsolatba, barátságba került az itt élő kicsikkel, nagyokkal egyaránt. Mostani utunkkal a nemrég elkészült rehabilitációs épület tűzjelző-riasztó rendszer költségének összegét is át tudtuk adni a sok apró ajándékunk mellett 🙂

Mindenhol táncoltunk, énekeltünk, nemezeltünk, csuhéztunk, karkötőt készítettünk, kézműveskedtünk, színeztünk.

Köszönjük a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, hogy támogatja célkitűzéseinket Kárpátalján és köszönet a Cifra Közösség tagjainak, hogy tudásukkal, tenni akarásukkal segítik a Kárpátalján végzett kulturális munkát, építik és erősítik az emberi kapcsolatokat.

”….Az Úristen különösen gazdag és színes nemzeti örökséget adott. Az egész világon egyedül ez a mienk. Senki nem veheti el tőlünk, mint ahogy mi sem vehetjük át senkitől azt, ami nem illet meg minket. Hiába beszélünk angolul, franciául, spanyolul, németül, attól még nem leszünk sem angolok, sem franciák, sem spanyolok, sem németek. Az ő örökségük nem a mienk s ha majmolni próbálnánk őket, könyökkel betörni közéjük, mindössze a magunk egyéniségét, a magunk örökségét veszíthetjük el, az övéket soha sem vehetjük át. Gyökértelen idegenek leszünk az emberi világban s lelkileg elpusztulunk benne, mint a gyökerét vesztett fa. ”
Wass Albert!”
Köszönjük mindannyiótoknak az együtt töltött időt!

(Balog Lívia a KMKSZ ungvári járási elnök köszönőlevele)

A KARPATALJALAP.NET is közölt rólunk írást:

http://karpataljalap.net/?q=node%2F36397