Magunkról « Cifra Műhely

Magunkról

Tevékenységünk- röviden

Egyesületünk legfőbb céljául tűzte ki a Kárpát-medence sokszínű népi kultúrájának megőrzését, ápolását, a kapcsolódó érték feltárását és megmentését, valamint hazánk épített és szellemi örökségének életben tartását.

Szeretnénk megismertetni, népszerűsíteni, ezáltal védeni a magyarság kulturális örökségét. Kiemelt figyelmet fordítunk a fiatal generációra. Általuk szeretnénk biztosítani a népi kultúra, valamint a gazdag hagyományok átörökítését, értve ez alatt a népzene, néptánc, néprajz, folklórtörténet, illetve az ezekhez társuló művészeti ágak közötti kapcsolat megteremtését. Az ehhez szorosan kapcsolódó tevékenységeinkből az alábbiakat emelnénk ki:

Megalakulásunkról

A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület a 2009-es évben alakult, egy civil kezdeményezésnek köszönhetően. Az egyesületet népzenét és néptáncot kedvelő fiatalok alkotják. Tevékenységünk nagyon szerteágazó, mégis a Kárpát-medence sokszínű népi kultúrájának megőrzésére, ápolására, a kapcsolódó érték feltárására és megmentésére irányul. A célkitűzésünkhöz kapcsolódó tevékenységek a szakmai (népművészeti, környezetvédelmi, természetvédelmi, műemlékvédelmi tárgyú) konferenciák, kiállítások, fórumok, találkozók, táborok, táncházak szervezése.

A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretterjesztő munka végzése (konferenciák, fórumok, találkozók, táborok szervezése); nemzetközi művészeti alkotótáborok szervezése, nemzetek közötti kulturális kapcsolatok kialakítása.

A megalakulásunk alapját az a teljes cifra szoba bútorzat, valamint szőttes képezi, amely Erdélyből, azon belül Kalotaszeg egy kis falujából, Mérából származik. A bútorzat egy család hagyatéka, mely az újonnan épült családi ház képébe már nem illett. Miután a portalanítás, kisebb javítások megtörténtek, született meg a gondolat, hogy vándorlásra bocsátjuk a bútorzatot. Azóta számos helyen fordult meg országunkban és határainkon túl egyaránt.

Az eddigi tapasztalataink alapján egyre több intézményhez és ezáltal, egyre több emberhez tudjuk eljuttatni üzenetünket, hogy adjunk számukra egy szeletet ebből az “élmény-kultúra-hagyomány-művészet” tortából. Ez azért is fontos számunkra, mert a jelen emberénél, a jövő generációinál szeretnénk elérni, hogy a mai globalizálódó, felgyorsult, fogyasztó-orientált világban, ne menjünk el az igazi értékek mellett, és az általunk bemutatott bútorokból ne legyen például tüzelőanyag.

Vezetőség

Deésy Gábor Ádám – elnök
Id. Deésy György, Varga Lajos – elnökségi tagok
Miskey Tamás – a felügyelőbizottság elnöke
Hartyándi Jenő, Benchea Valentin – felügyelőbizottsági tagok

Rólunk írták

Alapszabály

Alakulási jegyzőkönyv

Beszámolók

Beszámoló 2016

Beszámoló 2015

Beszámoló 2014

Beszámoló2013

Beszámoló2012

Beszámoló2011