Magunkról

Tevékenységünk- röviden

A 2009-ben alakult egyesület célja, hogy a Kárpát-medence sokszínű népi kultúráját bemutassa, a kapcsolódó értékeket feltárja, valamint hazánk épített és szellemi örökségének életben tartásához hozzájáruljon. Szervezetünk megalakulásának alapját egy teljes cifra szoba bútorzat-, valamint szőttes-gyűjtemény képezi, amely Erdélyből, azon belül Kalotaszeg egy kis falujából, Mérából származik.

Szeretnénk megismertetni, népszerűsíteni, ezáltal védeni a magyarság kulturális örökségét. Kiemelt figyelmet fordítunk a fiatal generációra. Általuk szeretnénk biztosítani a népi kultúra, valamint a gazdag hagyományok átörökítését, értve ez alatt a népzene, néptánc, néprajz, folklórtörténet, illetve az ezekhez társuló művészeti ágak közötti kapcsolat megteremtését. Az ehhez szorosan kapcsolódó tevékenységeinkből az alábbiakat emelnénk ki:

  • az egyesület céljaival azonos szellemiségű kiállítások, előadások, koncertek, táncházak szervezése;
  • szakmai (népművészeti, környezetvédelmi, természetvédelmi, műemlékvédelmi tárgyú) konferenciák, fórumok, találkozók, táborok szervezése;
  • a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretterjesztő munka végzése (konferenciák, fórumok, találkozók, táborok szervezése);
  • nemzetközi művészeti alkotótáborok szervezése, nemzetek közötti kulturális kapcsolatok kialakítása;
  • kapcsolattartás, információ és adatcsere a hasonló jellegű szervezetekkel, fesztiválokkal.

Megalakulásunkról

Az egyesületet népzenét és néptáncot kedvelő fiatalok alkotják. A célkitűzésünkhöz kapcsolódó tevékenységek a szakmai (népművészeti, környezetvédelmi, természetvédelmi, műemlékvédelmi tárgyú) konferenciák, kiállítások, fórumok, találkozók, táborok, táncházak szervezése.

A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretterjesztő munka végzése (konferenciák, fórumok, találkozók, táborok szervezése); nemzetközi művészeti alkotótáborok szervezése, nemzetek közötti kulturális kapcsolatok kialakítása.

2013-ban egy igazán cifra kulturális programsorozatot indítottunk Magvető címmel a Kárpát-medence számos régiójában, óvodákban, iskolákban, árvaházakban, vidéki közösségekben, Kárpátaljától, Moldván keresztül, a Vajdaságon át egészen a Kisalföldig. Célunk, hogy a magyar kulturális értékeket gyerek-nyelven ismertessünk meg minél több óvodással és kisiskolással különböző kulturális műhelyfoglalkozások keretein belül.

Az eddigi tapasztalataink alapján egyre több intézményhez és ezáltal, egyre több emberhez tudjuk eljuttatni üzenetünket, hogy adjunk számukra egy szeletet ebből az „élmény-kultúra-hagyomány-művészet” tortából. Ez azért is fontos számunkra, mert a jelen emberénél, a jövő generációinál szeretnénk elérni, hogy a mai globalizálódó, felgyorsult, fogyasztó-orientált világban, ne menjünk el az igazi értékek mellett, és az általunk bemutatott bútorokból ne legyen például tüzelőanyag.

Vezetőség

Deésy Gábor Ádám – elnök

Id. Deésy György, Varga Lajos – elnökségi tagok

Csermák Orsolya, Hartyándi Jenő, Nagy Lívia – felügyelőbizottsági tagok

Hárfás Tímea – titkár

Partnereink, együttműködőink, egyesületi névsor

Rólunk írták

Alapszabály

Alakulási jegyzőkönyv

Beszámolók

OBH Igazolás

Beszámoló 2022

Végzés

Tisztújítás

Beszámoló 2021

Beszámolói közzététel 2021

Beszámoló 2020

Beszámoló 2019

Beszámoló 2018

Beszámoló 2017

Beszámoló 2016

Beszámoló 2015

Beszámoló 2014

Beszámoló 2013

Beszámoló 2012

Beszámoló 2011