Egyéb

Csángóföldi beszámoló

Mindig örömmel indulunk Moldvába. Az utazás kicsit megvisel mindenkit, viszont a megérkezés annál nagyobb öröm és egyben megkönnyebbülés is. Hazaérkeztünk újra! Régi barátság köt bennünket e tájhoz. Az ezredforduló környékén már a somoskai faluhét anyagi és erkölcsi támogatói voltunk, bár akkor még nem cifra formában. Sok időt töltöttünk már akkor is Csángó testvéreinknél. Bár a világ egyes részei rohamosan fejlődnek itt sok helyen, főleg a falvakban az az érzése támad az embernek, hogy megállt az idő. Ahhoz, hogy az ember ezt megértse el kell jönni ide. Nem távolság! Győr Somoska 1000km és kb. 15-20 óra utazás. Mostani itt jártunkkor volt szerencsénk kulturális műhelyfoglalkozásokat tartani gyerekek részére Lészpeden, Somoskán, farsangi bált Somoskán. Öröm volt látni, hogy a foglalkozásokon és a bálban nagy számban érkeztek fiatalok és idősebbek, kicsik és nagyok egyaránt. A somoskai kultúrház a közelmúltban lett felújítva. Nagyon szép lett és bátran kijelenthetjük teltház volt a bálon. Számunkra ez nagyon jó érzéseket ébresztett, mosolygós, vidám emberek töltötték meg a házat. Sikerült az asszonyokat egy terembe tessékelni és ott elkezdtek kedvükre hiaktatni. Na azt a hangulatot ami ott kerekedett fantasztikus volt átélni. Igazán tiszta és őszinte érzések törtek felszínre!

Az ott töltött napok hamar elteltek, nem unatkoztunk és tovább erősíthettük a határon túl élő Csángó magyar barátainkkal az összetartozás érzését. Minden célunk, hogy legkésőbb egy esztendő múlva újra ellátogassunk Csángóföldre!

Köszönjük közösségünk tagjainak, a helyi vendéglátóinknak, barátainknak és a helyi zenészeknek ezt a felejthetetlen élményt.