EEA GRANTS

Palkonyai Népzenei Szakmai Napok

p3-10A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke fennállásának 10. évfordulójáról kiadványokkal, kiállításokkal és rendezvényekkel emlékezik meg. Utóbbiak közé tartozik a  2016. szeptember 21–25. között megrendezésre került, a Cifra Műhely Egyesülettel közösen szervezett Palkonyai Népzenei Szakmai Napok is.

A falu biztosított helyszíneket az előadások, a kerekasztal-beszélgetések, a műhelymunkák, a koncertek és a táncházak számára. A falu közösségi terei mellett (Faluház, templom) további kiemelt helyszín volt a Pertu Porta, a Palkonyha, a Mokos Pincészet, a Cifra Udvar, valamint a pincesoron a Haraszti Pince, a Hárságyi Pince és a Suta Pince.

A programokon 25 hallgató és 15 oktató vett részt. A nap délelőtti (10.00–13.00) és délutáni (15.00–17.00), valamint koncert (20.00–22.00) és táncházi programsávra (22.00–24.00) tagolódott. A hallgatók kiválasztása során fontos szempont volt a kiemelkedő tanulmányi eredmény, illetve a tanszék összes szakirányának bevonása.

A program összeállításánál igyekeztünk egyensúlyban tartani a kis létszámú csoportokban folyó műhelymunkákat és a mindenkinek szóló szakmai előadások arányát. A szakmai napokon résztvevő hallgatók három koncerttel járultak hozzá a programsorozathoz, emellett további négy, tanszéki kötődésű zenekar is fellépett.

népzenei_liszt nyitottpincek_web nyitottpincek_molino_nezokep

A programról és a helyszínekről palkonya_terkep is készült!

A ridikul.hu ismételten készített egy cifra anyagot, olvassátok el!

Táncházak

A táncházakhoz minden hallgató a hangszeréhez kapcsolódó és érdeklődési körének megfelelő repertoárja szerint csatlakozott, ennek koordinálását az oktatók végezték. A programban moldvai, gyimesi, felcsíki, szatmári, dunántúli és kalotaszegi táncház valósult meg. A megfelelő népzenei dialektushoz kapcsolódva megszólalt a tekerő, a furulya és a citera is.

Koncertek

A kalotaszegi koncert anyagának legnagyobb részét a vonósok adták, de kiegészült énekszólóval, valamint Szilágyi Sándor citerás dallamaival is. A koncertet összeállította és betanította Árendás Péter. A koncert térzene jelleggel vasárnap is megszólalt.

Az első templomi koncert anyaga címszavakban: Árpád-házi szentek és királyok témakör, 16–18. századi források népi hangszereken (Balassi, Kájoni-kódex, Vietoris-kézirat, Pálóczi Horváth Ádám dallamai, stb.). Koordinátor Bolya Mátyás. A betanításban segített Annus Réka, Nádasdy Fanni, Csenki Zalán és Szlama László. A koncerten közreműködtek a pengetős, fúvós és vonós, valamint tekerős kollégák is.

A második templomi koncert a Jánosi együttes Az Óperenciás tengeren túl című műsora volt. Közreműködött Apró Anna és Bolyki Sára. Koordinátor Jánosi András.

Előadások

Pávai István Táncházas babonák címmel a táncházmozgalomban elterjedt, de tudományosan megalapozatlan tévhiteket tisztázott dallamok eredetével, műfaji besorolásokkal, illetve kistáji beosztásokkal kapcsolatban.

Richter Pál Népzene és esztétika címmel tartott előadást a zenei esztétika jelentőségéről, a tanári teendőkön túlmutató színpadi felelősségről, a népzenei előadások elemzésének objektív szempontrendszeréről, a véleményalkotás technikáiról, és a kritikai élet szükségességéről.

Jánosi András Miért és hogyan játsszunk népzenét? címmel reflektált Bartók hasonló című cikkére a felelős előadóművész szemszögéből.

Műhelymunkák

A fent említett koncertek részpróbái.
Fényképdigitalizálás workshop Kukár Manó vezetésével. Néprajzi adatok rögzítése, rendezése, a fényképek elemzése a vizuális antropológia eszköztárával.
Kreatív zenei műhely Bolya Mátyás vezetésével.

Program

Szeptember 21. szerda

14.00–16.00    Kreatív zenei gyakorlatok mindenkinek (csapatépítő warm-up games)

15.00–17.00    A templomi koncert részpróbái (Faluház, Mokos Pincészet, Suta Pince)

14.00–18.00    Nyitott táncműhely próba (Faluház)

18.00–19.30    Fényképdigitalizálás workshop (Tájház)

18.00–20.00    A tanszék jubileumi kiadványának és rendezvénysorozatának részletei

20.00–22.00    A Dobroda zenekar koncertje (Mokos Pincészet)

22.00–24.00    Táncház (moldvai, gyimesi, felcsíki)

Szeptember 22. csütörtök

10.00–13.00    A templomi koncert részpróbái (Faluház, Szobros kert, Palkonyha)

10.00–13.00    Kalotaszegi koncert részpróba (Cifra Udvar)

10.00–13.00    Nyitott táncműhely próba (Faluház)

12.00–14.00    A tanulmányok befejezése előtti tanítás; erasmus utak és külföldi cserediákok; az oktatásszervezés jogi háttere

15.00–17.00    Pávai István: Táncházas babonák (Pertu Porta)

15.00–18.00    Nyitott táncműhely próba (Faluház)

18.00–20.00    Az LFZE Népzene Tanszék templomi koncertje

20.00–22.00    A Babra zenekar koncertje (Pincesor-Malom park)

22.00–24.00    Táncház (szatmári, dunántúli)

Szeptember 23. péntek

10.00–13.00    Richter Pál: Népzene és esztétika (Pertu Porta)

10.00–13.00    Nyitott táncműhely próba (Faluház)

12.00–14.00    A főtárgyspecifikus elméleti ismeretanyag elosztása

15.00–17.00    Kalotaszegi koncert részpróba (Pincesor)

15.00–17.00    Kreatív zenei műhely

15.00–17.00    Nyitott táncműhely próba (Faluház)

19.00–20.00    Az LFZE Népzene Tanszék kalotaszegi koncertje (Pincesor-Malom park)

20.00–22.00    A Sebő együttes koncertje (Pincesor-Malom park)

22.00–24.00    Táncház (kalotaszegi)

Szeptember 24. szombat (Szüreti Nyitott Pincék program keretén belül)

09.00              Pincenyitás

09.00–13.00    Közösségek főzőversenye (Cifra Udvar)

09.00–13.00    Teatúra Major Judit kerámiaművész kertjében (Szobros kert)

09.00–13.00    Kreatív zenei műhely (Cifra Udvar, Suta Pince)

14.00–16.00    Az objektív tudásmérés dilemmája

16.00–17.30    Szüreti felvonulás a faluban traktorokkal, kocsikkal, tánccal és muzsikával

18.00–20.00    Az Óperenciás tengeren túl… A Jánosi együttes műsora (Templom)

20.00–22.00    Singas Project koncert (Pincesor-Malom park)

20.00–22.00    A Dűvő zenekar koncertje (Cifra Udvar)

22.00–24.00    Táncház

Szeptember 18. vasárnap

10.00–12.00    Jánosi András: Miért és hogyan játsszunk népzenét? (Pertu Porta)

12.00–13.00    Az LFZE Népzene Tanszék kalotaszegi koncertje (Palkonyha)

 

A szakmai beszámolót Bólya Mátyás készítette.

Újszerű tánctábor a programban

A Cifra Műhely egy közös táncos időutazásra, egy érdekes feldolgozásra  hívta  a Kiscserókok Táncegyüttes növendékeit. Olyan fiatalok érkeztek szeptember 21-25 között Palkonyára, a néptáncos edzőtáborba, akik azt tanulják, hogyan legyenek tudatos, jól alkalmazkodó táncosok, kíváncsiak a magyar néptánc mélységeire, és szeretnék kipróbálni magukat, közösen végigtáncolva 5 napot, -a csíkszentdomokosi táncok jellegzetes darabjain keresztül.

A program szakmai irányítója Némethné Delbó Krisztina néptáncpedagógus, valamint Kádár Ignác.

A tábor rövid távú célja – az élményszerzés mellett – olyan mesterrel ( Kádár Ignác) való megismerkedés, együttműködés, akik kiváló pedagógusként és táncos szakemberként is megfelelő mintául szolgál az ifjúsági korosztály számára. Hosszú távú cél: a leendő táncosok el tudjanak mélyülni egy tánctípus történelmében, az egymásra épülő motívumkincsben felfedezzék az idő és fokozatosság adta lehetőségeket, a táncok előadásában pedig nemcsak a tánc funkcióját, hanem táncos mintákon (oktatók, adatközlők) keresztül egyfajta feldolgozó szemléletet, szellemiséget is kaphassanak. A kurzus tematikájában fontos szempont volt, hogy Kádár Ignác nagypapája Bíró Ágoston tánctudásán keresztül mutassuk be a táncalkotás folyamatát.

Az átadott ismeretek összegzésére és színpadon történő bemutatására szeptember 24-én 14.00 órakor került sor az I. Palkonyai Szüreti Napok keretein belül.

A kitűzött célokat a fiatal táncosok maximálisan teljesítették. A csíkszenzdomokosi táncok jellegzetes figurakészletét, térbeli-, improvizációs lehetőségeit – a saját képességeiket felülmúlva – megtanulták, és képesek voltak önmagukra alkalmazni. A kért tánctechnikai feladatok nem okoztak nehézséget.

A felcsíki táncok jó választásnak bizonyult, ugyan nagy mennyiségű táncanyagot terveztünk, de köszönhetően a nagyfokú empátiával és jó pedagógiai érzékkel bíró mestereknek, a táncosok minden részfeladatban maximálisan meg tudtak merítkezni.

A részvevő ifjú korosztály jó alapokkal érkezett ahhoz, hogy megfelelően el tudják sajátítani a táncokat, és aktívan részt vettek az elméleti előadásokban is. A gyakorlat jól, érthetően egymásra épülő elemeket tartalmazott, melyeket az elméleti ismeretek gyakorlatokkal, filmfelvételekkel, történeti forrásokkal jól alátámasztottak. A táncpedagógusok jól együtt tudtak gondolkodni a megfelelő tematika megalkotásában.

A résztvevők mindnyájan jó nagy örömmel vették és jó lehetőségnek tartották a tánctábor tematikáját. Visszajelzéseik szerint sokat tanultak és fejlődtek a három nap folyamán, és további célokat tűztek maguk elé.

A programot kíváncsian várták és nagyon tetszett nekik, sok új szemponttal találkoztak. Az oktatókat, stílusukat, feldolgozó módszereiket megszerették. Az oktatókkal szerettek volna több időt tölteni és többet beszélgetni, és a táncokkal még többet foglalkozni. Maximálisan elégedettek voltak a szervezés körülményeivel, eszközeivel. Köszönet mindenért!

Támogató:
logo-eea-grants

 

 

 

 

 

 

Együttműködő partnerek:

elo-kiscsosz-logo-1liszt_logo_feherhatterpecsetcifrabelyeglogo

haraszti harsagyi mokos szivecskecuki palkonyaonkorm pertuporta sutap