EFOP 5.2.2

Szakértőink bemutatása: Buzás Mihály

forrás:
forrás: www.mwave.hu

Élő közösség szervezésének jó gyakorlatai

Tanulmányút vezető: Buzás Mihály filmrendező, színész, komikus, bábos, zenész, író, kulturális menedzser, közösség szervező

„Buzás Mihály alföldi születésű, gyerekkora vakációit a Körösök partján töltötte. Meséli, hogy nyár elején kitették a nádasba, s csak Szent István ünnepére halászták ki a vízből. Mosonmagyaróváron szerzett agrárdiplomát, azóta a Szigetköz is a nagy szerelmek közül való. Pihenni ma sem wellness-szállodába megy, inkább kiül kutyájával a folyópartra, kezében horgászbottal. Egyszer még gátőrnek is bejelentkezett a győri vízügyi hivatalba, de túl sokat kellett volna várnia az állásra.

Győrben véletlenül telepedett le, a kecskeméti Ciróka bábszínháztól csábították el, amikor a kilencvenes évek közepén itt járt megnézni barátja rendezését. A bábosok mellett a független filmesek is befogadták, szervezője lett a Mediawave fesztiválnak és megalapította a Zsebcselek csoportot, amelynek Hrabaltól kölcsönvett neve Hidegkuti zsebkendőnyi helyen végrehajtott cseleire utal. Forgatókönyveket írt, tévéműsorokat készített, a mozi minden műfajában maradandót alkotott.

Buzás Mihály sokáig úgy gondolta, hiteles filmet ott forgathat az ember, ahol ismerős, ahol él, ahol otthon van, s miután Magyarország népességének nyolcvan százaléka vidéki, a filmek többségének is vidéken kellene készülniük. A dolog eleinte működött is, a …. közönsége …. láthatta ismét a krumplibogár titokzatos szigetközi megjelenését feldolgozó dokumentumfilmet, amelyet az akkor még fiatal, amatőr stáb az események eredeti helyszínén, Héderváron forgatott. Buzás Mihály egyszemélyes győri cége hozta tető alá az első vidéki gyártású, egész estés hazai játékfilmet is.

A kis utazás, ez a hetvenes években játszódó vígjáték az ezredfordulós, 31. Magyar Filmszemle legirigyeltebb elismerését, a közönségdíjat kapta meg. Meghívták, mégsem jutott el a cannes-i filmfesztiválra, ma már nem fontos, miért. A lényeg, hogy megcsinálta, s világszerte játszották a mozik. Efféle kunsztok jó ideje elképzelhetetlenek, a filmgyártás kilépett a magánvállalkozás dimenziójából. Változott a világ, a szakma, Buzás művész úrból is megfontolt győri családapa lett. Visszatért a bábszínészethez, s nem mellékesen egy vízirevüt igazgat, a fél ország örömére. A kajárpéci önkéntes társulat tizenhét éve űzi a vásári komédia műfaját, nyaranta kézről kézre adják őket a fesztiválszervezők.”

Forrás: http://gyorplusz.hu/cikk/buzas_mihaly_lelkem_melyen_matula_bacsi_vagyok.html