EFOP 5.2.2

Szakértőink bemutatása: Tanai Guzorán Anna

Fotó: Szük Ödön

Alkotó tevékenységek különböző korosztályoknak (szövés, nemezelés, hangszerkészítés)

Tanulmányút vezető: Tanai Guzorán Anna, képzőművész, művésztanár, textiltervező, grafikus, a Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola tanára

“Az alkotás folyamatában részt vehetnek a környezet élő és élettelen lényei, növényei, tárgyai. Bármi, ami elindít egy gondolatot. A természet gyakran inspirál. A közvetlen élményekből, érzéseket, formákat, színhangulatokat gyűjtök. Ezek vázlatok formájában, vagy belső képekben rögzülnek.

A szövés adta lehetőségekkel, színátmenetekkel próbáltam kifejezni gondolataimat, a téma kapcsán kialakult érzéseimet. A festészet szeretete az, ami a részletek színbeli megfogalmazását helyenként a festői hatású kifejezésmód irányába vitte.
Az akvarellel megfestett vázlatok után kiválasztottam a végleges tervet, elkészítettem a méretarányos kartonját. Megfestettem a hozzávaló gyapjúszálakat. A függőleges állású szövőállványomra elkészítettem a felvetést és nekiláttam a szövésnek.

A textil műfaján kívül nagy szeretettel festek. Témáimat egyaránt képezik a természet adott formái, és az azokból absztrahált képek is. Gondolataimat széles színskálán, nagy tónusfokozatokkal próbálom érzékletesebbé tenni.”
Forrás: https://24.hu/kultura/2011/12/15/metszet-tanai-guzoran-anna-kiallitasa/

Szakmai életrajz

Tanai Guzorán Anna Bonyhádon született bukovinai székely családban. Tanulmányait Pécsen, Szombathelyen, Kaposváron végezte. Alkotótevékenységét az iparművészet, azon belül is a textil műfaja jellemzi, de szívesen műveli a képzőművészet adta kifejezési lehetőségeket is. A szövött anyag iránti tiszteletet és szeretetet már gyermekkorában, nagyszüleitől megtanulta. Kis- és nagyméretű gobelinjeit mindig maga készíti. A szövött anyag és a festészet nyelvén fogalmaz meg érzéseket, élményeket. Formavilága általában elvont, ritkán alkalmaz konkrét megjelenítéseket. Színhasználata változatos; erős és áttört színek, lágy színárnyalatok, harmóniák egyaránt jellemzik. Munkái finom, bensőséges tónusaival gazdag érzelemvilágot, kontrasztjai erejével elmélyült gondolatiságot hordoz.
Forrás: http://www.art9000.hu/index.php?p=page@content&pid=16

Kiállítások:

Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola alkotó tanárainak kiállítása
Barátság a színek világában képzőművészeti kiállítás
Önálló kiállítás Metszet címmel